اسید استئاریک

اسید استئاریک

اسید استئاریک :


اسید استئاریک از جمله اسیدهای چرب اشباع و غیر سمی بوده که دارای زنجیر طولانی با تعداد کربن 18 می باشد . که دارای فرمول شیمیایی C18H36O2 و نام آیوپاک، اکتادکانوئیک اسید می باشد. اسید استئاریک رو با نام های اسید استئاروفانیک و یا استیل استیک اسید هم میشناسند. وزن مولکولی آن معادل 284.48 گرم بر مول است و ترکیبی غیر سمی با شکل ظاهری به صورت پودر سفید رنگ است. نقطه ذوب آن 70 درجه و نقطه جوش آن 232 درجه سانتی گراد است. ساختار اسید استئاریک به صورت شاخه ای است که یک سر آن گروه متیل و سر دیگر آن گروه کربوکسیل وجود دارد.  در الکل، اتر و کلروفرم محلول است اما در آب نامحلول می باشد. این ماده عمدتا از چربی ها و روغن استخراج شده و حاوی تری گلیسیریدی است که مولکول های گلیسیرین به زنجیره های هیدروکربنی طولانی متصل هستند. یکی از اصلی ترین چربی های مورد استفاده در تولید اسید استئاریک، چربی گوشت گاو است که به عنوان تالو شناخته می شود. کاربرد اسید استئاریک اسید استئاریک که ترکیبی پودری شکل و جامد است، عمدتا بعنوان عنصری در تولید و ساخت پلاستیک، شمع، پاستیل‌ های روغنی، مکمل‌ های غذایی، مواد آرایشی و نیز جهت نرم کردن لاستیک مورد استفاده قرار می‌ گیرد. علاوه‌ بر این، اسید استئاریک برای سخت کردن صابون‌هایی که با روغن نباتی تولید می‌ شوند، کاربرد دارد.
اسید استئاریک از هیدرولیز روغنها و جداسازی اسیدهای چرب و هیدروژناسیون اسیدهای چرب غیر اشباع حاصل می شود. تعدادی از مشخصات فیزیکی و شیمیایی مورد استفاده برای اطمینان از کیفیت استئاریک اسید عبارتند از: اندیس صابونی، اندیس ید، اندیس اسیدی، اسیدهای چرب آزاد، رطوبت و ناخالصی ها اسید استئاریک اغلب برای پوشاندن سطوح فلزی مانند آلومینیوم و آهن استفاده می شود. این فرآیند مانع از اکسیداسیون می شود و اجازه می دهد فلزات برای مدت زمان بیشتری انبار شوند. اسید استاریک یک روان کننده رایج در قالب تزریق و پرس کردن پودرهای سرامیکی است. همچنین بعنوان یک ترکیب جداکننده در تولید گچ‌ های ریخته‌ گری مورد استفاده قرار می‌ گیرد. در این فرایند، پودر اسید استئاریک را در آب حل می‌ کنند و محلول به دست آمده را روی سطحی که باید از قالب ریخته‌ گری جدا شود، می‌ کشند. در اثر واکنش این ترکیب با کلسیم موجود در گچ، لایه نازکی از استئارات کلسیم ایجاد می‌ شود و به صورت عامل رها شونده عمل می‌ کند. از اسید استئاریک با غلظت‌ های پایین در صنایع غذایی نیز استفاده می‌شود.
کاربرد اسید استئاریک بسیار متعدد بوده که یکی از بزرگترین کاربرد آن در صنعت برای تولید صابون می باشد. اسید استئاریک عمدتا برای تولید استئارات ها از جمله استئارات سدیم، استئارات منیزیم، استئارات سرب، استئارات کلسیم، استئارات آلومینیوم، استئارات آهن و استئارات پتاسیم استفاده می شود. نمک سدیم یا پتاسیم اسید استئاریک، جزء صابون ها هستند. گرچه استئارات سدیم دارای توانایی کمتری نسبت به سدیم پالمیتات است، اما حضور آن می تواند سختی صابون را افزایش دهد. اسید استاریک همچنین می تواند به عنوان حلال های رنگ محلول در روغن، عامل روانکاری مداد رنگی، عامل روشنایی استنسیل و امولسیفایر گریسیرید اسید استاریک استفاده شود. همچنین این اسید به طور گسترده ای در تولید لوله های PVC، ورق، پروفیل ها و فیلم ها استفاده می شود و از جمله  تثبیت کننده های حرارتی PVC با روانکاری خوب و ثبات عالی در برابر نور و گرما است. در استفاده از لوله پلی وینیل کلرید، استئاریک اسید به جلوگیری از "کک" در طول پردازش کمک می کند و تثبیت کننده گرمادهی موثر در طول پردازش فیلم های PVC است و همچنین از تغییر رنگ ناشی از قرار گرفتن در معرض سایر رنگ ها جلوگیری می کند. از جمله کاربردهای دیگر آن می توان به موارد زیر نیز اشاره کرد:
⦁ در ساخت و تولید شمع‌ به عنوان عامل سخت کننده
⦁ تولید لوازم آرایشی و بهداشتی
⦁ ساخت دارو
⦁ صابون های شوینده و دترجنت ها
⦁ روان کننده ها
⦁ استابلایزرهای پلاستیکی
⦁ عوامل آزاد کننده قالب
⦁ تثبیت کننده ها
⦁ سورفکتانت ها
⦁ شتاب دهنده ولکانیزه لاستیکی
⦁ عامل ضد آب
⦁ عامل پرداخت کننده
⦁ عوامل فلوتاسيون فلزی
⦁ نرم کننده ها
⦁ مواد شیمیایی آلی
⦁ غذا و آشامیدنی
⦁ محصولات مراقبت شخصی
⦁ کشاورزی
⦁ خوراک دام و طیور
⦁ از این محصول به تنهایی در روغن کرچک برای تولید انواع نرم کننده ها در صنایع نساجی نیز استفاده می شود.
⦁ از اسید استئاریک رابر گرید در صنایع لاستیک سازی به منظور نرم شدن بیشتر لاستیک به آن اضافه می گردد.